Hoe is het bestand ontstaan?

2019

Dit is de 20e editie van mijn bestand

Positie wijzigingen (kwalificatie -> Grid en Stand om het kampioenschap
worden met rood en groen aangegeven


2017-2018

Vanaf 2017 maak ik voor het eerst gebruik van het .xlsm bestandstype.
Ook zijn er veel namen aan cellen of bereiken toegevoegd, waardoor formules makkelijker werken.

Voor 2018 zijn er kleine wijzigingen, zo zie je op de indexpagina als er een baanrecord is gereden.
Verder zijn er verbeteringen aan de voorwaardelijke opmaak en verbeteringen aan kolombreedtes.


2015-2016

Voor 2015 is de historische database uitgebreid.

Voor 2016 is er weinig veranderd.


2012-2014

Voor 2012 is er niet zo heel veel veranderd, wel is het bestand uitgebreid, zodat er nu zelfs 4 verschillende testcoureurs kunnen worden ingevuld.

Voor 2013 is er niet veel nieuws.
Ik heb geprobeerd om de voorwaardelijke opmaak voor alle Excel versies te laten werken.
De website is verbeterd, 'oude' mogelijkheden zijn verwijderd zoals 'tabellen' en 'iframes'

Voor 2014 is er weer niet veel nieuws.
Het bestand is uitgebreid en kan nu info bevatten voor 25 races per seizoen.


2011

Voor 2011 is er wel weer een hoop nieuws.

De website is iets aangepast, met een nieuwe header-afbeelding en grotendeels gebouwd met mogelijkheden van HTML5
De meeste moderne browsers tonen de site zoals ik hem bedoeld heb.

Alle bestanden komen beschikbaar als installer. Hiermee worden ze in een eigen map geinstalleerd.
Tevens is er een applicatie (F1 in spreadsheet starter), die in dezelfde map staat, waarmee de bestanden kunnen worden gedownload en geopend, maar je kan er ook mee naar de website of mij mailen.
De installer van F1 in spreadsheet starter maakt ook een map in het startmenu en een snelkoppeling op het bureaublad.

Het bestand opent met alleen het splash scherm zichtbaar, of als die uitgeschakeld is, full-screen

De indexpagina is anders ingedeeld, de kalender toont naast een race ook de pole-zitter, snelste ronde coureur en winnaar.

Er is weer meer informatie zichtbaar, zoals bij de kwalificatie, daar zijn nu alle sessies zichtbaar.

De datasheet en update zijn ook alleen zichtbaar als schermpje, en tonen een voortgangsbalk.


2010

Voor 2010 is er niet zo heel veel veranderd, de lijst met coureurs op de pagina standen bevat alle coureurs, ook al zie je ze niet als ze geen race gereden hebben.


2009

Voor 2009 is er niet zo heel veel veranderd, ik heb de index pagina vereenvoudigd en de verschil tijden bij de kwalificaties zijn verwijderd.

Wel heb ik voor dit seizoen een nieuwe site online gezet (deze), geen high-tech, niet flashy, maar ik ben dan ook geen echte site bouwer


2008

Voor het seizoen 2008 heb ik geprobeerd een Italiaanse vertaling toe te voegen.

Omdat je het startscherm kan sluiten zonder een keuze te maken, kan het gebeuren dat je op een lege grijze pagina uitkomt, zonder dat je verder ergens naar toe kan, daarom heb ik het titelblad voorzien van een afbeelding en knoppen.

De knoppen die ik gebruik zijn weer gemaakt van Autovormen, nu in Office 2003 stijl, dit is voor mijn werk iets flexibeler.

Het menu formulier is weer verdwenen en de knoppen staan nu op de indexppagina om muisklikken te verminderen.

Op de indexpagina is een actieve racekalender toegevoegd, daardoor kan je bij het openen gelijk zien wanneer de volgende race is.

Na wat expirimenteren heb ik het in 2008 ook voor elkaar gekregen om de Datasheet en de update te starten vanuit het grote bestand, door 2 knoppen in de index.

Tenslotte zijn er 2 paginas toegevoegd met historische resultaten en historische standen waarin je alle belangrijkste resultaten vanaf 1950 kan terugvinden.


2007

Omdat de resoluties van schermen steeds hoger worden, en ik een werkblad niet zo kan maken dat alles in elke resolutie netjes gecentreerd is, heb ik een opstartscherm gemaakt in VBA, daarop zitten de knoppen voor taalkeuze, website, mail en menu.

Een deel van de navigatie is op een menu formulier geplaatst, dat ziet er professioneel uit.

De vlakjes met kleuren voor het bandenmerk is weer verdwenen, er is nog maar 1 fabrikant, en de werking was niet geheel goed.

Na een voorbeeld van een gebruiker is er een invulscherm toegevoegd, waarmee je de gegevens met de hand kan invullen en met 1 druk op een knop op de juiste plaats in het bestand invullen.

Bij de kwalificatie resultaten is ook een lijst met de startopstelling toegevoegd, met pijltjes om te laten zien of een coureur hoger of lager op de grid staat door een straf.

De weergave van de raceresultaten is compleet gewijzigd. Nu zie je ook de behaalde punten, de totale punten, het baanrecord, de snelste ronde en indien bekend of er een nieuw baanrecord is gereden, maar ook of de wereldkampioenen al bekend zijn.

De lijsten met de standen in het kampioenschap zijn samengevoegd op 1 pagina, nu zie je de actuele stand in een oogopslag. De volgorde in deze lijsten kijkt nu ook naar het aantal 2e plaatsen, het aantal 3e plaatsen enz.


2006

Weer een uitbreiding en verandering.

De resultaten van de vrije trainingen kunnen ingevuld worden, maar zijn voor de echte diehards.

De manier waarop de gegevens van de vrije trainingen en de kwalificatie/gridposities getoond worden is gewijzigd. Nu kan er bovenaan de pagina gekozen worden voor een circuit en/of voor een sessie, waarna de gegevens in een tabel worden getoond. De tabel is zo groot als er gegevens instaan, en dat kan dus wisselen per keuze.

Zo'n zelfde tabel wordt getoond bij de kwalificatieresultaten/gridposities, waarbij er bij de gridposities een rood vlak kan verschijnen achter de regel van een coureur, om aan te geven dat hij op een lagere positie staat dan hij hoort. (dit kan zijn door een tijdstraf, of door de 2006 kwalificatieopzet)

Ook is het me gelukt om de gegevens van alle circuits/teams/rijders op één pagina te zetten, en weer te geven op één andere pagina, dit heeft vooral voor mij voordelen, omdat ik zo sneller correcties kan doorvoeren.


2005

Zoals al eerder geschreven heeft ook dit seizoen weer een uitbreiding aan het bestand opgeleverd.

Op verzoek van leden zijn er extra pagina's toegevoegd. Door middel van de knoppen loop je in een soort lus langs de invul pagina's. De eerste is bijna een kopie van de pagina met de race uitslagen, maar hier worden de kwalificatie uitslagen genoteerd. De tweede is een pagina waar alleen de tijd de polepositie ingevuld moet voor de werking van het bestand, de rest is interessant voor de echte fanaat maar hoeft niet. Op dit blad staan de namen van de coureurs in de volgorde van de kwalificatie resultaten, daarachter staat een vakje met het bandenmerk, de teams gevolgd door een kolom waar de kwalificatie tijden kunnen worden ingevuld, waarna er daarachter het verschil tov de pole komt te staan en tenslotte de snelheid.

Op het volgende blad van de snelste rondes word ook het bandenmerk getoond, en bij een nieuw baanrecord verschijnt gelijk een gekleurde cel.

Bij de bladen van de circuits zijn de pole voor het afgelopen seizoen toegevoegd, en tevens wordt de man op pole van dit seizoen ingevuld zodra de kwalificatie gegevens zijn ingebracht.

Bij de bladen van de teams en de coureurs is de beste kwalificatiepositie tot nog toe ingevuld, en wordt de beste seizoens kwalificatie automatisch aangepast. Tevens is er een regel toegevoegd met de beste seizoens finish positie.


2004

Ook voor het seizoen 2004 zijn er weer wijzigingen toegepast. Zo is de handleiding en het invulblad verwijderd. Dat is nu een los bestand voor nieuwe gebruikers, bestaande gebruikers kunnen de handleiding en het invulblad uit de versie van 2003 gebruiken.

Nieuw zijn een lijst met alle kampioenen bij de coureurs vanaf 1950 en bij de teams vanaf 1958. Tevens is het bestand voorbereid op rijderswissels, zodat met relatief kleine handelingen het bestand aangepast kan worden. Voor de leden bestaat deze aanpassing uit een extra bestandje met een macro, waarmee met een druk op de knop de wijzigingen worden doorgevoerd.

Tijdens het seizoen zal blijken of het bestand eindelijk klaar is. (Dat zal wel niet, ik verzin toch steeds weer iets wat toegevoegd kan worden, of iets wat handiger kan.)

Ook is dit seizoen de datasheet geautomatiseerd, zodat de gegevens ingevuld kunnen worden met 1 of 2 klikken.

Ik heb zelfs geprobeerd om het bestand te laten werken in andere spreadsheetapplicaties, maar dat bleek voor een deel onmogelijk, door het ontbreken van enkel functies of de manier waarop die programma's omgaan met de gebruikte formules, in vergelijking met Microsoft Excel.


2003

In 2003 heb ik het bestand zo aangepast dat bijna alles automatisch word ingevuld, het bevat een opstartpagina, een handleidingpagina, een invulblad (om te gebruiken tijdens de uitzending) en het bestand uit 2002, uiteraard met de teams en coureurs van dit seizoen.

Ik heb de macro aangepast, zodat de lijsten automatisch worden gesorteerd. Tevens heb ik verschrikkelijk veel formules ingevoegd om van alles en nog wat te berekenen, zoals een nieuw baanrecord, de beste finishpositie van een team of coureur, het aantal poleposities, het aantal snelste rondes en de overwinningen.

Het bestand groeide behoorlijk. Maar ik hoefde nu alleen nog maar de finishposities, de naam en tijd van de coureur op pole en de naam en tijd van de coureur met de snelste ronde in te vullen.


2002

Dus in 2002 maakte ik tabbladen voor alle circuits, teams en coureurs. Hierdoor kon ik plaatjes invoegen zoveel ik wilde.

Dit bestand bevatte een macro om de standen bij de coureurs en de constructeurs te kunnen sorteren, echter pas na een druk op een knop.

Alles werkte naar behoren, maar alles moest met de hand ingevuld worden. De hoeveelheid informatie die ik moest invullen was enorm toegenomen, daarom moest er nog iets veranderen.


2000/2001

Het begon allemaal met een klein voorbeeld uit een computer-tijdschrift.

In het eerste bestand vulde ik alleen de finishposities in voor de coureurs, en het bestand berekende het totaal aantal punten voor elke coureur of team. Maar de lijst bleef in de volgorde zoals die was, de leider in het kampioenschap kon bijvoorbeeld op de vijfde regel staan.

Ik was niet blij met de informatie die ik zag, daarom plaatste ik opmerkingen bij de naam van elk circuit, team en coureur. Maar zelfs dat was niet genoeg omdat ik geen afbeeldingen kon invoegen in de opmerkingen.