Hoe vaak komt een plotselinge hartstilstand zonder bekende reden voor?

Hoe vaak komt een plotselinge hartstilstand zonder bekende reden voor? jul, 12 2023

Inleiding tot plotselinge hartstilstand

Plotselinge hartstilstand is een medische noodsituatie die iedereen kan treffen, ongeacht leeftijd of gezondheidstoestand. Het gebeurt wanneer het hart plotseling stopt met kloppen, waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen en andere vitale organen stopt. Dit kan leiden tot verlies van bewustzijn en, zonder onmiddellijke medische interventie, de dood. Maar hoe vaak komt een plotselinge hartstilstand zonder bekende reden voor? Laten we deze vraag in de komende secties verder onderzoeken.

Wat is een onverwachte hartstilstand?

Een onverwachte hartstilstand is een plotselinge hartstilstand die optreedt zonder voorafgaande waarschuwingssignalen of symptomen. Het kan zelfs gebeuren bij mensen die geen bekende hartaandoeningen hebben. Het is een angstaanjagend fenomeen omdat het iedereen op elk moment kan treffen, of je nu aan het sporten bent, aan het werk, of gewoon thuis ontspant. De overlevingskansen zijn laag, tenzij de persoon onmiddellijk wordt gereanimeerd.

Incidentie van plotselinge hartstilstand

Volgens verschillende studies varieert de incidentie van plotselinge hartstilstand wereldwijd sterk, van 50 tot 100 gevallen per 100.000 inwoners per jaar. In Nederland komen er jaarlijks ongeveer 17.000 gevallen van plotselinge hartstilstand voor. Dat betekent dat er elke dag bijna 50 mensen in Nederland een plotselinge hartstilstand krijgen. Het is een veel voorkomende oorzaak van overlijden en kan op elke leeftijd voorkomen, hoewel het risico toeneemt met de leeftijd.

Factoren die bijdragen aan plotselinge hartstilstand

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een plotselinge hartstilstand zonder bekende oorzaak. Deze omvatten genetische factoren, levensstijlfactoren zoals roken en overgewicht, en bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes en hoge bloeddruk. Soms kan een plotselinge hartstilstand echter zonder duidelijke reden optreden, wat het des te angstaanjagender kan maken.

Hoe te handelen bij een plotselinge hartstilstand?

Het is cruciaal om snel te handelen bij een plotselinge hartstilstand. De eerste paar minuten na de gebeurtenis zijn van vitaal belang voor de overlevingskansen van de persoon. Het is belangrijk om de hulpdiensten onmiddellijk te bellen en te beginnen met reanimatie. Als er een automatische externe defibrillator (AED) beschikbaar is, kan deze ook worden gebruikt om het hart weer op gang te brengen.

Preventie van plotselinge hartstilstand

Hoewel we niet alle gevallen van plotselinge hartstilstand kunnen voorkomen, zijn er verschillende stappen die we kunnen nemen om het risico te verminderen. Dit omvat het handhaven van een gezonde levensstijl, zoals het eten van een evenwichtig dieet, regelmatig bewegen, het vermijden van roken en het beperken van alcohol. Het is ook belangrijk om regelmatige medische controles te hebben, vooral als je een familiegeschiedenis hebt van hartaandoeningen.

© 2023. Alle rechten voorbehouden.